Αν και είναι ο νεότερος σε ηλικία εθνικοτοπικός σύλλογος της πόλης μας, το παραγωγικό του έργο έχει καταπλήξει το κοινό. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε κάθε του κοινωνική εκδήλωση, συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο και παρουσιάζει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Ο λόγος για τον Σύλλογο Θεσσαλών Χαϊδαρίου «Θεσσαλική Γη», που το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποίησε το 3ο Θεσσαλικό Αντάμωμα, στην πλατεία Δημαρχείου. Η κοσμοσυρροή στο φετινό τους καλοκαιρινό πανηγύρι ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
«Με πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο και κοινωνικούς αγώνες»
Ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Κώστας Τσιώρας, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, επεσήμανε πως οι Θεσσαλοί με τη μεγάλη πολιτιστική τους παράδοση, τους μεγάλους λαϊκούς καλλιτέχνες και τα περιφερειακά τους θέατρα, αλλά πάνω απ όλα στη Θεσσαλία έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι κοινωνικοί και αγροτικοί αγώνες για τη βελτίωση της ζωής των Θεσσαλών και όχι μόνο.
«Οι καρδιές φτερουγίζουν στο Θεσσαλικό Κάμπο»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εκδήλωση ως υπερπαραγωγή. Τους υπενθύμισε πως το Πανθεσσαλικό αντάμωμα προβλέφθηκε πως θα γίνει θεσμός και έγινε πράξη. Έδωσε συγχαρητήρια στον εθνικοτοπικό σύλλογο, στα χορευτικά του τμήματα, στην Πανθεσσαλική Στέγη που στηρίζει αυτή την προσπάθεια και όλους όσους συμβάλουν σε αυτές τις εκδηλώσεις. Για μία ακόμα φορά τους προέτρεψε να συνεχίσουν αυτή την όμορφη προσπάθεια.
Με αφορμή την αναφορά του κ. Τσιώρα στην κοινωνική πλευρά των αγώνων που έχουν δώσει οι Θεσσαλοί, ο κ. Σελέκος θεώρησε πως το Κιλελέρ ήταν ένα μόνο από αυτά τα γεγονότα. Οι Θεσσαλοί έχουν δώσει πολλούς αγώνες, όπως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και αργότερα της Εθνικής Αντίστασης. Αντικρίζοντας το σκηνικό της εκδήλωσης που απεικόνιζε το Θεσσαλικό Κάμπο και το κατασκεύασαν ο Κώστας Γρηγοράτος και ο Γιώργος Δημακόπουλος, ο κ. Σελέκος έκρινε πως οι καρδιές όλων θα φτερουγίζουν εκεί.
«Γενέτειρα του Καραϊσκάκη»
Ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Στέφανος Κούτρας χαρακτήρισε αυτού του είδους τις συναντήσεις, αντιστάθμισμα στα πρωτογενή προβλήματα που δημιούργησε η πολυετής οικονομική και κοινωνική κρίση. Με λίγα λόγια –κατά τον κ. Κούτρα- ο πολιτισμός και η παράδοση ήταν, είναι και θα είναι η δύναμη του ελληνικού λαού.
Απευθυνόμενος προς τον κ. Τσιώρα βρήκε την ευκαιρία να δώσει απάντηση, σε ένα θέμα που κατά την άποψη του προσβάλει την Ελληνική Ιστορία. Με αφορμή το συγκεκριμένο, κάποιοι τους αποκάλεσαν ανιστόρητους. Ο κ. Κούτρας αναφέρθηκε στο θέμα της γενέτειρας του Γεωργίου Καραϊσκάκη, απαντώντας, όπως είπε, από την οδό Στρατάρχου Καραϊσκάκη στο Χαϊδάρι. Στις 31/5/2018 ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε ομόφωνα να μεταφέρουν τα οστά των απογόνων του ήρωα της Επανάστασης του 1821 στη γενέτειρα του, που δεν είναι άλλη από το Μαυρομάτι Καρδίτσας. Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε όσους το αμφισβητούν, λέγοντας πως αυτή είναι η απάντηση των επίσημων φορέων της Πολιτείας.
Ανακοίνωσε ακόμα πως στις 12 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα το 10ο Πανηγυρικό Αντάμωμα των Απόδημων Θεσσαλών. Θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα σχετικά με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας με εκπροσώπους από όλους τους αποδημιακούς και ομογενειακούς συλλόγους του κόσμου. Από ΗΠΑ, Αυστραλία, αλλά και θεσσαλικούς συλλόγους της Ευρώπης. Κλείνοντας ο κ. Κούτρας τόνισε πως αυτή η εκδήλωση θα καταγραφεί ως ιστορική, ως μια μέρα χαράς και τιμής για τη γενέτειρα τους.
“Αυτά είναι τα όπλα μας στη δύσκολη καθημερινότητα μας”
Η γραμματέας του συλλόγου, κ. Ελπίδα Βουτσίνου, θεώρησε πως το πολυάριθμο κοινό τους δίνει τη δύναμη και το πείσμα να συνεχίσουν. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε προβάλλεται τακτικά το αίτημα να στραφούν σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο σε δράσεις που αναδεικνύουν την κληρονομιά και το πολιτιστικό υπόβαθρο του τόπου μας και στοχεύουν στη μεταλαμπάδευση ηθών και παραδόσεων στις επόμενες γενιές. Αυτά θα είναι τα όπλα αντίστασης τους στη σκληρή και δύσκολη καθημερινότητα.
Υπό τους ήχους του κλαρίνου
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι σε συνδυασμό με την αναβίωση τοπικών δρώμενων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών. Στις υπέροχες πατρίδες τους, με τον απέραντο κάμπο, τα βουνά αλλά και τη θάλασσα, με φιλόξενους, ντόμπρους και δυναμικούς ανθρώπους. «Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων υμνούν τη Θεσσαλία και ας μην κατάγονται από εκεί», ανέφερε η κ. Βουτσίνου. Τη στιγμή εκείνη κάλεσε το μικρότερο και το μεγαλύτερο μέλος του χορευτικού τμήματος. Την Λαμπρινή Παπά και την Γεωργία Ρωμανά, που τους απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι. Στο ταξίδι του χτες και της παράδοσης έλαβαν μέρος οι: σύλλογος Θεσσαλών Φυλής «Ρήγας Φεραίος», Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα», Θεσσαλών Νέας Ιωνίας, Θεσσαλών Γαλατσίου «Η Αργώ», Πανθεσσαλικός σύλλογος Λαυρίου και φυσικά ο σύλλογος Θεσσαλών Χαϊδαρίου «Η Θεσσαλική Γη».
Στη συνέχεια η πλατεία μετατράπηκε σε ένα παραδοσιακό πανηγύρι, όπως γίνονται στα χωριά τους. Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Δαλιάνης (κλαρίνο-τραγούδι), Νίκος Δαλιάνης (κλαρίνο-τραγούδι), Χρήστος Δαλιάνης (βιολί), Αντώνης Κουτελιέρης (λαούτο), Αλέκος Σταματόπουλος (κρουστά), Διαμαντής Ρουμελιώτης (τραγούδι) και Σταυρούλα Δαλιάνη (τραγούδι). Μικροί και μεγάλοι επιδόθηκαν σε έναν ατελείωτο χορό, που κράτησε μέχρι τα μεσάνυχτα. Τηλεοπτικό συνεργείο από το HIGH TV, βιντεοσκόπησε την εκδήλωση για λογαριασμό της εκπομπής «Κοντά στην Παράδοση», που παρουσιάζει ο Παντελής Σούλης.
Αυτή είναι η 88χρονη χορεύτρια του συλλόγου Θεσσαλών
Η κ. Γεωργία (Γεωργού) Ρωμανά γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1930 στον Βαθύλακκο Καρδίτσας. Από πολύ μικρή έδειχνε την μεγάλη της αγάπη για το τραγούδι και το αποδείκνυε σε κάθε ευκαιρία. Ήταν μία από τις νέες γυναίκες του χωριού που τραγουδούσε στα απλά καθημερινά γλέντια, στις εκδηλώσεις, στους γάμους, στις βαπτίσεις. Με το τραγούδι της κρατούσε τον κόσμο και το γλέντι, μέχρι το πρωί.
Με τη μετακίνηση της στην Αθήνα στη δεκαετία του ’80 και με το πέρασμα των χρόνων, πολλά από τα τραγούδια ξεχάστηκαν. Η Γεωργού πολλές φορές τα σιγοτραγουδούσε και προσπαθούσε να θυμηθεί τους στίχους τους. Σιγά- σιγά με τη συμβολή και άλλων μελών του συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα», ξεκίνησαν να τα ηχογραφούν σε κασέτες, προκειμένου να παραμείνουν παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Η Γεωργία Ρωμανά είναι ένα από τα παλαιότερα μέλη του συλλόγου, δεν χάνει καμία από τις συνανήκεις και συμμετέχει ακόμα και τώρα ενεργητικά σε όλες τις εκδηλώσεις του. Αποτελεί παράδειγμα και έμπνευση για όλα τα μέλη αλλά και για όποιον τη γνωρίζει, με την αγάπη της για ότι αφορά την παράδοση, το τραγούδι και το χορό.
Γιώργος Παπαπαναγιώτου
Πηγή: https://xaidarisimera.gr/quot-yperparagogi-quot-to-fetino-thessaliko-antamoma/